Miksi autistiset lapset tekevät niin?

Autistinen lapsi voi olla  sanaton, hänellä voi olla paljon toistuvaa käyttäytymistä, mm. itsensä heijaaminen, pitää kädet korvilla ja jos jotain tarvitsee tehdä kädellä, hän painaa olkapäänsä korvansa päälle ja käyttää sitä sen sijaan.

Miksi autistinen lapsi välttää katsetta?

Varmasti suurin syy kaikkiin liittyy ns. aistivajeeseen. Kun toinen ihminen puhuu kanssasi, sinun on käsiteltävä tarkasti monta asiaa ja toisinaan vaikeuttaa visuaalista prosessointia. Joten, autistisen lapsen on ehkä valittava kahden asiasn väliltä, kuunnella henkilöä tai katsoa häntä. Toki syy voi joskus olla myös sosiaalisten taitojen  puutteessa. Mikä on toinen autismin tunnusmerkki. On tärkeää olla taistelematta lapsen kanssa ja ei saa yrittää väkisin ottaa katsekontaktia. Parempi tapa on tukea sitä. Lisää aiheesta voit lukea Autismiliiton sivuilta.

Miksi autistinen lapsi ei välttämättä puhu?

Verbaalisuus-erot ovat autismin tunnusmerkki. Jotkut lapset ovat todella hyviä verbaalisesti ja oppivat vieraita kieliä helposti. Tiedän yhden lapsen, jolla on autismi ja joka on uskomattoman lahjakas kielissä - kaiken kaikkiaan hän on oppinut puhumaan jo neljää eri kielellä!  Toiset autistiset lapset voivat  olla lahjakkaita jossain muussa mutta puheen tuottaminen on hankalaa. Yksi syy voi johtua aivojen kehityksestä. Ihminen ei vain saa aivoilta viestiä puheen välittämiseen. Toisten lasten aivot toimivat paremmin kuvien kuin sanojen kanssa.

Miksi autistiset lapset toistavat sanoja?

Kaikuva puhe on normaali osa kielen kehitystä. Se riippuu paljon lapsesta jos puuheenkehitys viivästyy tai jos sillä saralla on enemmän haasteita. Joskus autistisella lapsella on vaikeuksia kehittää omaa kieltään, joten hän kopioi ympäriltä kuultuja sanoja tai lauseita. Nämä sanat voivat olla tutun ihmisen tuottamia lauseita/ -sanoja tai televisiosta tai radiosta kuultua. Sanat voidaan toistaa heti kuultuaan niitä tai tunteja ja jopa päiviä sen jälkeen.

Miksi autistiset lapsilla on pakko-oireita?

Autistisella lapsella on usein myös "pakko-oireita" eli tic-oireita. Tic-liike on lyhytkestoinen yksittäinen liike ja se viittaa itsestimuloivaan käyttäytymiseen. Autismin saaneelle lapselle se voi näyttää pyörimiseltä, käsien räpyttelyltä tai keinumiselta. Useimmilla ihmisillä on jotain samantapaisia liikkeitä kuten kynän naputus tai jalan pomputtaminen. Syy stimulointiin on sama. Ihmiset ovat ehkä väsyneitä, ahdistuneita, hermostuneita tai kyllästyneitä. Autismia sairastavat lapset stimuloivat enemmän kuin useimmat, eivätkä myöskään osa hilllitä missä tic-liikkeitä tekee - kuten hyräilyn äänet kirjastossa, jossa pitäisi olla hiljaa. Useimmat ihmiset ymmärtävät, että se rikkoo sosiaalisia normeja, mutta autistinen lapsi ei ymmärrä asiaa samalla tavalla.