Mitä ovat elämäsi kulmakivet?

Mitkä ovat elämäsi kulmakivet?

Mitä tehdä, kun sinulla on liikaa kaikenlaista?
Kaikilla vanhemmilla on jossakin vaiheessa tämä sama ongelma. Liian monta asiaa mitä pitäisi saada tehtyä ja ei tarpeeksi tunteja päivässä kaikkien tekemiseen.

Esimerkkinä, kun pakkaisit matkalaukun matkalle. Matkalaukkusi on täynnä reunoja myöten eikä sitä saa kiinni millään. Istut matkalaukun päällä vetämällä vetoketjua kiinni kaikin voimin ja samaan aikaan laukun saumat ratisevat protestina.

Youtube videollani kerroin tarinan professorista joka täytti lasipurkin ensin isoilla kivillä, sitten soralla, hiekalla ja lopulta kahvilla.

Arjen isot kivet

Tuo lasipurkki tarina sopii hyvin elämään. Täytämme purkkimme asioilla, joihin keskitymme arjessamme.

Jos haluat saada isot kivesi purkkiin, sinun on laitettava ne ensin. Jos aloitat hiekalla ja pikkukivillä tai kahvilla, suurille kiville ei ole tilaa.

Suurten kivien tulisi edustaa arjenkulmakiviä. Nämä ovat erilaisia kaikille, mutta ne voivat sisältää mm. monelta teillä syödään päivällistä, mikä päivä on saunapäivä ja milloin lapset menee arkena nukkumaan.

Meidän perheelle arjen kulmakivet on, läksyt tehdään heti koulun jälkeen (ennen päivällistä), päivällinen syödään aina viideltä ja Thomas menee sänkyyn rauhoittumaan ja valmistautumaan nukkumaan menoon klo. 19:00.

Mitkä ovat teidän perheen suuret kivet arjen lasipurkissa?

Sora

Kun isot kivet on aseteltu lasipurkkiin, on vuorossa sora. Soran merkitys arjen lasipurkissa on tärkeät asiat mutta joiden tekemisellä on mahdollisuutta venyä tai muuttaa paikkaa viikottaisessa järjestyksessä. Nämä on asioita jotka ovat viikottaisessa arjessa mutta saattavat muuttua tai vaihtaa paikkaa. Esimerksi meillä yksi on viikottaiset saunavuorot, saunassa käyminen on iso juttu meidän perheelle mutta ei ole sidottu yhteen päivään. Meillä saunotaan usein viikonloppuisin ja saunapäivä on joko perjantai tai lauantai. Mutta arki ei mene sekaisin vaikka päätettäisiin saunoa keskiviikkona.

Mitä nämä muuttuvat mutta viikottaisessa arjessa pysyvät sorat voisi olla teidän perheessä?

Hiekka

Hiekka edustaa jäljellä olevia täyteaineita elämässäsi ja aineellista omaisuutta. Nämä voivat olla pieniä asioita mitä perheenne todella rakastatte, kuten television katselu, metsäretket, peli-illat tai mikä vain mitä todella rakastatte. 

Mitä asioita teidän perhe rakastaa?

Kahvi

Viimeisenä purkkiin valutetaan kahvi, mikä kuvastaa erityisiä ja erikoisia yhteisiä hetkiä kuten lomamatka, kylpyläloma, risteily, koko päivän metsäretki vähän niin kuin vaellusretki. Nämä on siis juttuja joiden avulla jaksat arkea. Spesiaaleja hetkiä perheen kesken, mitkä antaa voimaa niihin päiviin mitkä ehkä kuormittavat sinua ja perhettäsi.

Prioriteettien asettaminen on tärkeää

Aina kun sinusta tuntuu, että olet hukkua ruuhkavuosiin, ratkaisu löytyy oikeiden asioiden tekemisestä. Tarvitset vain selkeämmät prioriteetit.

Muista vain professori ja hänen kivipurkinsa.

Aloita hidastamalla ja painamalla arkenne PAUSElle. 

Aloita sitten tyhjällä lasipurkilla ja laita ensin suuret kivet.

Kun laitat suuret kivet purkkiin aina, kaikki muu pyrkii putoamaan paikoilleen.

💜 Krista Lomas

Lisää iloa, inspiraatiota, vinkkejä ja käytännön neuvoja löydät somesta.

Instagram | Facebook ja YouTube | Podcast | Pinterest ja Twitter

Vastaa