Minimalismi: Miksi se sopii lapsille

Minimalismi: Miksi se sopii lapsille (erityisesti lapsille, joilla on erityistarpeita)

Mitkä on minimalismin hyödyt ja kuinka yksinkertaistan elämääni auttaakseni erityislastani?

Tässä artikkelissa kerron millä tavalla voit helpottaa arkeasi ja ottaa käytäntöön yksinkertaisemman elämäntyylin.

Minimalismi- haaste tai peli, KonMari-menetelmä, Neljän laatikon menetelmä,Feng Shui ja Oprah’s Closet Hanger metodi. En valehtele; viimeisen 10-vuoden ajan olen järjestänyt ja puhdistanut kuin hullu nainen ja rakastanut sitä. Mieheni on alkanut piilottaa tärkeitä esineitä pelossa, ettei ne joudu lahjoituskasaan.
Mutta järjestämis-tyylistä riippumatta haluat elää yksinkertaisemmin , kun olet kerran oppinut kuinka suuri apu minimalismi on lapsille – erityisesti lapsille, joilla on erityistarpeita.

Lapsena minulla oli vaatekaappi, jonka avasit omalla vastuullasi

Kun avasit tuon oven, et tiennyt mikä lelujen, vaatteiden ja “tavaroiden” aalto sieltä kaatuu päällesi. Huoneen siivoominen oli aina työn ja tuskan takana.

“Funny fact”: Aloitin huoneen siivomisen aina tyhjentämällä laatikot ja kaapit. Varma ahdistuminen, kun tavaraa oli niin paljon. Huoneen siivoominen todella ärsytti ja ahdisti minua. En tiennyt silloin, että tarvitsisin minimalismia.
Kasvettuani nuoreksi aikuiseksi ja rakastamalla tavaroita sanoin aina: “Olen vain sotkuinen ihminen, joka rakastaa tavaroita joiden mukana kulkee erilaisia muistoja”.
Se oli kai jonkinlainen persoonallisuusominaisuus: Sotkuinen, muistoissa kiinni oleva ihminen joka oli hieman hukassa itsensä kanssa ja ahdistunut.

Minimalismi: Miksi se sopii lapsille

Miksi minimalismi sopii lapsille

30-vuotta sitten tarvitsin minimalismia, mutta silloin ei ollut sellaista käsitystä tai vanhempani ei sellaisesta välittänyt. Tahdon näyttää lapsilleni mitä minimalismi on. Onko tavaroiden haaliminen välttämätöntä?

Vauvojen mukana tulee usein valtava määrä tavaroita, ihanaa ja usein tarvittavaa. Sitten nuo vauvat muuttuvat taaperoiksi ja esikoululaisiksi, joilla on vielä enemmän tavaraa. Tulee jouluja ja syntymäpäiviä, lapset saa lahjaksi kasattuja tavaroiden torneja. Lapsuus on nykyään kaoottista.
Teinillä on koulussa erilaisia tiedeprojekteja joita tuodaan kotiin kun ne on valmiit, suurilla määrillä vaatteita kasvatetaan omaa minäkuvaa, tytöillä meikit on henki ja elämä.

Erityislapsilla on tyypillisesti myös muita haasteita. Vaikeuksia siirtymätilanteissa, haasteita valintojen tekemisessä, kommunikoida tehokkaasti on toisinaan hankalaa ja lisäksi itsesäätely hankalaa. Tiedämme, miten ympäristöllä voi olla vaikutuksia lapsen kehitykseen. Lapset eivät vain hyöty siitä, että niillä on vähemmän, he todella tarvitsevat vähemmän materiaalia.

mitkä on minimalismin hyödyt

Minimalismin pitäisi auttaa yksinkertaistamaan elämääsi

Minulle minimalismi tarkoittaa – vähemmän tavaraa, vähemmän stressiä. Minimalismin ilo.
Tämä ei edellytä, että sinulla on valkoiset seinät, Konmari viikatut alusvaatteet värikoodattuna, yhteensopivat henkarit tai että sinun olisi hävitettävä kaikki omaisuutesi.
Minimalismin pitäisi auttaa yksinkertaistamaan elämääsi, ei stressata sinua enemmän.

Kuinka yksinkertaistan elämääni auttaakseni lapsiani?

Minimalismin aloittaminen

Yksinkertainen rutiini

Valitettavasti uusi aikataulu on uusi ja toimivampi arki. Jos olet kuin minä, yritätä käyttää hyväksi vuorokauden kaikki tunnit. Nykyään lasten kanssa pitää tehdä koko ajan ja ostaa koko ajan jotain uutta (lelua tai harrastusvälineitä). Lepo ja rentoilu ei ole koskaan ollut isossa roolissa meidän arjessa. Itseasiassa tunnen itseni laiskaksi tai poden suurta syyllisyyttä, jos emme tee koko ajan jotain tai ole menossa jonnekkin.
Mutta metsäretken tai leikkipuistossa olemisen jälkeen tunnen kuitenkin olevani kiitollinen ja onnellinen. Tahdon näyttää lapsilleni sen mitä pystyn, kaikkia niitä hienoja kokemuksia on mukava muistella myöhemmin. Mutta takaraivossa jyskyttää usein stressi siitä, että koti on kuin pommin jäljiltä ja roinaa on jokapuolella. Minimalismi poistaa sen kaaoksen kotona ja vanhempana pystyt keskittymään siihen hetkeen kun olette lasten kanssa esimerksi uudessa leikkipuistossa tai vaikka museossa oppimassa jotain uutta.
Lisäksi toistuvat rutiinit auttavat lastasi pysymään raiteillaan, varsinkin jos lapsellasi on erityistarpeita. Lapsen on hyvä tietää mitä minäkin päivänä ja kellonaikana tapahtuu. Tässä ison avun antaa Kokokidin Mun päivä- magneetit sekä Mun Viikko-magneetit (kalenteri eteisessä).

Anna itsellesi tauko
Sinun ei tarvitse tehdä ihan kaikkea. Uskoa minua! Lapsesi ovat yhtä tyytyväisiä pelaatte lautapeliä kotona tai askartelette Pinterest-täydellistä savityötä (jonka etsimiseen ja suunnitteluun vietit tunteja). Lapsesi eivät välitä siitä, miltä heidän päivänsä näyttää somessa. Upea päivä voidaan viettää yhdessä makaamalla puun alla pilviä tuijottamalla ja puhumalla – sinun ei tarvitse perustella sitä ystävillesi.
(Tämä on asia minkä kanssa minun pitää vähän vielä treenaa).

Arkiset jutut on niitä parhaimpia
Mitä lapsesi todella tarvitsee? Ruokaa, vettä, rakkautta ja huomiotasi. Hammasharjan, lämpöisen kodin ja autossa turvavyön. Ehjät ja puhtaat vaatteet. Ei 37 paria söpöjä kenkiä! Todennäköisesti lapsesi ei hyödy miljoonasta Happy Meal -lelusta. Jalkapallo-, viulu- ja espanja-tunteja yhdessä päivässä voi olla vain liikaa.
Kotona vietetty perhe-aika tai ystävien kanssa puissa kiipeily voi olla se mitä lapsesi tarvitsee.
Haluan muistuttaa tässä kohtaa yhdestä asiasta jos sinulla on enemmän kuin yksi lapsi. Yksilö-hetket lapsen kanssa ovat kultaakin kalliimpia. Esimerkiksi aamupäivä vain yhden lapsen kanssa. Tässäkin kannattaa muistaa, ettei jutun tarvitse olla rakettitiedettä ja maksaa miljoonia. Menin nuorimman poikani kanssa hakemaan kaupasta juotavat ja naposteltavat ja suuntasimme Lemminkäisen kallioille katsomaan laskeutuvia lentokoneita. Tämä aamupäivä maksoi minulle maksimissa 10e.

Koti, jossa on vähemmän päätöksen tekoja
Sanotaan, että ihminen tekee päivän aikana muutamasta tuhannesta aina 35 000 päätöstä. Jos olet koskaan katsellut vaatteita täynnä olevaa kaappiasi ja ajatellut “Minulla ei ole mitään päälle pantavaa!” ja samaan aikaan olet kokenut päätöksenteon väsymystä. Sama tapahtuu lapsillemme, joilla on liikaa valintoja. Varsinkin leluilla.
Kokeile lelujen kierrättämistä, pitämällä esillä vain alle 10 lelua, joista lapsesi todella pitää. Vaihda ne muutaman viikon kuluttua pitääksesi ne tuoreena. Lahjoita tai myy pois lelut joilla ei enää leikitä. Heitä pois rikkoutuneet lelut. Lelujen kierrätys systeemillä on myös postiivinen vaikutus siihen että lapsi siivoaa jälkensä. Lapsen on helpompi siivota huoneensa kun se ei ole täynnä erilaisia lelukasoja. Kuvita ja nimikoi lelulaatikot, näin lapsi myös tietää mihin lelut kuuluu kun on siivouksen vuoro.

Suojele lasta
Erityislapset ja vielä kehittyvät lapset tarvitsevat meitä puolustamaan heitä. On meidän työmme tarjota yksinkertaista ja turvallista arkea lapselle. On meidän tehtävä auttaa lasta päätöksen teossa.
Siinä missä aikuinenkin tarvitsee lepoa ja omaa-aikaa niin myös lapsi tarvitsee rauhaa.
Lapset vaan eivät välttämättä tunnista, milloin he tarvitsevat tauon. Tietenkin he haluavat mennä kolmille syntymäpäiväjuhlille samana päivänä, mutta millainen hän on päivän päätteeksi? Uupunut. Vihainen. Nälkäkiukkuinen. Levoton. Itkuinen.
Keskustele näistä asioista lapsesi kanssa ja selitä hänelle miksi on tärkeää levätä ja ladata akkuja. Virkeenä ihminen nauttii asioista ihan eri tavalla.

Järjestin kotiimme Koko Perheen Vaatehuoneen. Tämä helpottaa pyykkihuolto ja päätöksen tekoa. Siitä video löytyy alta.

Mitä mieltä olet minimalismista lapsillemme?

Lisää iloa, inspiraatiota, vinkkejä ja käytännön neuvoja löydät somesta.

Instagram | Facebook ja YouTube | Podcast | Pinterest ja Twitter

Vastaa