Miksi autistiset lapset tekevät niin

Miksi autistiset lapset tekevät niin?

Autistinen lapsi voi olla  sanaton, hänellä voi olla paljon toistuvaa käyttäytymistä, mm. itsensä heijaaminen, pitää kädet korvilla ja jos jotain tarvitsee tehdä kädellä, hän painaa olkapäänsä korvansa päälle ja käyttää sitä sen sijaan.

Jos et  tunne autistista lasta, pyydät mahdollisesta häntä ottamaan kädet pois korvilta. Hän voi sen tehdä, mutta vain  muutaman sekunnin ajan ja pian laittaa kädet takaisin korville. Pyydänkin,  antakaa heidän peittää korvansa jos he näin tahtoo.

Mietit. Miksi näin?

Jatka lukemista!

Miksi autistiset lapset tekevät niin?

Autistisilla lapsilla on useita tapoja, joita me muut pidämme omituisina. Totuus on mielestäni se, ettemme oikeasti ymmärrä, mitä ne on ja mitä autistisen ihmisen mielessä sekä kehossa tapahtuu.

Joten mitä nämä “omituisuudet” ovat ja miksi he tekevät niin?

Miksi autistinen lapsi välttää katsekontaktia?

Varmasti suurin syy kaikkiin liittyy ns. aistivaje. Kun toinen ihminen puhuu kanssasi, sinun on käsiteltävä tarkasti monta asiaa ja toisinaan se vaikeuttaa visuaalista prosessointia. Joten, autistisen lapsen on ehkä valittava kahden asiasn väliltä, kuunnella henkilöä tai katsoa häntä.

Toki syy voi joskus olla myös sosiaalisten taitojen puutteessa. Mikä on toinen autismin tunnusmerkki.

On tärkeää olla taistelematta lapsen kanssa ja ei saa yrittää väkisin ottaa katsekontaktia. Parempi tapa on tukea ja ymmärtää lasta.

Lisää aiheesta voit lukea Autismiliiton sivuilta.

Miksi autistinen lapsi ei välttämättä puhu?

Verbaalisuus-erot ovat myös yksi autismin tunnusmerkeistä. Jotkut lapset ovat todella hyviä verbaalisesti ja oppivat vieraita kieliä helposti.

Tiedän yhden lapsen, jolla on autismi ja joka on uskomattoman lahjakas kielissä – kaiken kaikkiaan hän on oppinut puhumaan jo neljällä eri kielellä! 

Toiset autistiset lapset voivat  olla lahjakkaita jossain muussa mutta puheen tuottaminen on hankalaa. Yksi syy voi johtua aivojen kehityksestä. Ihminen ei vain saa aivoilta viestiä puheen välittämiseen. Toisten lasten aivot toimivat paremmin kuvien kuin sanojen kanssa.

Miksi autistiset lapset tekevät niin?

Miksi autistiset lapset toistavat sanoja?

Kaikuva puhe on normaali osa kielen kehitystä. Se riippuu paljon lapsesta jos puuheenkehitys viivästyy tai jos sillä saralla on enemmän haasteita.

Joskus autistisella lapsella on vaikeuksia kehittää omaa kieltään, joten hän kopioi ympäriltä kuultuja sanoja tai lauseita. Nämä sanat voivat olla tutun ihmisen tuottamia lauseita/ -sanoja tai televisiosta tai radiosta kuultua. Sanat voidaan toistaa heti kuultuaan niitä tai tunteja ja jopa päiviä sen jälkeen.

Miksi autistiset lapsilla on pakko-oireita?

Autistisella lapsella on usein myös “pakko-oireita”.

Stimmaus tai stimmit voi näkyä pyörimiseltä, käsien räpyttelyltä tai keinumiselta. Liike voi olla lyhytkestoinen yksittäinen liike ja se viittaa itsestimuloivaan käyttäytymiseen. 

Useimmilla ihmisillä on jotain samantapaisia liikkeitä kuten kynän naputus tai jalan pomputtaminen. Syy stimulointiin on sama, ihmiset ovat ehkä väsyneitä, innostuneita, ahdistuneita, hermostuneita tai kyllästyneitä.

Autismia sairastavat lapset stimuloivat enemmän kuin useimmat, eivätkä myöskään osa hilllitä missä stimmausta tekee – kuten hyräilyn äänet kirjastossa, jossa pitäisi olla hiljaa. Useimmat ihmiset ymmärtävät, että se rikkoo sosiaalisia normeja, mutta autistinen lapsi ei ymmärrä asiaa samalla tavalla.

Toivottavasti tästä artikkelista oli apua.

Lisää iloa, inspiraatiota, vinkkejä ja käytännön neuvoja löydät somesta.

Instagram | Facebook ja YouTube | Podcast | Pinterest ja Twitter

Vastaa