Lapsiperheen mediakasvatus

Lapsiperheen mediakasvatus

Tällä viikolla sosiaalisessamediassa on pyörinyt video jossa aikuinen mies tekee itsemurhan. Videon jakaminen alkoi TikTokissa ja nyt se on levinnyt myös muihin sosiaalisenmedian kanaviin.

 

Videota on muokattu niin, että sen katsominen kiinnostaa lapsia. Videon alussa voi tulla pätkä söpöstä kissavideosta, tanssiesityksestä tai jostain piirretystä ja hetkessä video muuttuu ja ruudulla näkyy mieshenkilö joka tekee itsemurhan.

 

Järkytyin suuresti kun tästä luin uutisista. Kävin heti läpi asian lasteni kanssa ja en epäröinyt hetkeäkään kertoa uutisesta pelottavalla tavalla.

Sosiaalisessa mediassa kiertää video

Tästä hirveästi asiasta sain ajatuksen tehdä tämän viikon podcast jakson sekä tämän blogipostauksen.

Minulla on intohimo medikasvatus- aiheeseen ja tämän uutisen myötä se vain kasvoi.

Kaikki jutut sosiaalisessamediassa ei ole huonoja

Ennen kuin aloitan, haluan tarkentaa, että kaikki jutut sosiaalisessamediassa ei ole huonoja. Somesta löytyy myös paljon hyvää. Mutta sitä voidaan käyttää myös haitallisilla tavoilla. Koska kaikki on niin uutta, emme todellakaan tiedä pysyviä vaikutuksia tuleviin sukupolviin. Uskon, että sosiaalisesta mediasta oppii uutta kaikki. Ei pelkästään lapset vaan myös me vanhemmat opitaan edelleen ja kasvetaan siinä lasten rinnalla.

Sosiaalisessa mediassa on paljon harkittavaa. Yleiset ohjeet ovat hyviä, mutta kuten kaikki muutkin vanhemmuusohjeet on hyvä muistaa ja pitää maalaisjärki mielessä.

Roikumme sosiaalisessa mediassa 5h. viikossa

On olemassa kaikenlaisia tutkimuksia ja tilastoja, jotka osoittavat kuinka paljon aikaa vietämme puhelimella, tietokoneilla ja tableteilla.

Suomalaiset käyttävät sosiaalisessa mediassa keskimäärin aikaa noin 4,5 tuntia viikossa.  Vau! Paljon sinä käytät aikaa somessa?

Olen varma, että määrä kasvaa tekniikan edetessä.

Some-ohjeita, joita tulisi muistaa

Vaikka sosiaalista mediaa voidaan käyttää hyvään tarkoitukseen, tässä on joitain ohjeita joita tulisi muistaa:

  1. Lapsesi on tiedettävä, että on hän voi puhua sinulle mistä tahansa. Siis myös kaikesta mitä internetissä näkee.
  2. Aseta rajat ja käy ne uudelleen tarvittaessa. Varmista, että lapsi on ymmärtänyt nämä.
    Lapset tarvitsevat selkeät rajat. Sosiaalisen median kanssa se on sama.
  3. Näytä hyvää esimerkkiä. Jos olet paljon sosiaalisessa mediassa, he oppivat sinulta, että se on ihan okei. Jos lähetät asioita, jotka eivät ole asiallisia, he oppivat sen myös sinulta.
  4. Kouluta itseäsi. Asiat muuttuvat jatkuvasti. Pysy ajan tasalla näistä muutoksista. Varmista, että tunnet uusimmat sovellukset, jotta voit olla tietoinen siitä, mihin lapsesi saattaa tehdä netissä.
  5. Keskustele muiden vanhempien kanssa
    Olen oppinut eniten puhumalla muiden vanhempien kanssa. Jokaisella on omat säännöt ja ohjeet, mutta keskusteleminen muiden vanhempien kanssa, jotka ovat samassa vaiheessa kuin sinä (tai vanhempien kanssa, joilla on vähän vanhempia lapsia kuin sinä), voi olla niin hyödyllistä.

Millaisia some-sääntöjä teidän perheessä on? Jaa ne sosiaalisessa mediassa #meidänsomesäännöt ja tägää minut mukaan Instagramissa krista.lomas

 

💜 Krista Lomas

Lisää iloa, inspiraatiota, vinkkejä ja käytännön neuvoja löydät somesta.

Instagram | Facebook ja YouTube | Podcast | Pinterest ja Twitter

Vastaa