Kuinka selviytyä lapsesi diagnoosi uutisesta

Toivon, että voisin antaa sinulle kaikki vastaukset, mutta olen varma, ettei kukaan voi. Muista vain: että et ole yksin.
Tiedän, että olet erityinen vanhempi, jolle annetaan lapsi, jolla on erityistarpeita. Voit kulkea tämän elämän mittaisen matkan vain yksi päivä (tai yksi sekunti tarvittaessa) kerrallaan.

Tunteiden läpikäyminen

Koet monia erilaisia tunteita diagnoosi-uutisen jälkeen. Uskon, että ainakin nämä tunteet tulet kohtaamaan: ylikuormitus, ahdistus, pelko, pettymys, syyllisyys ja sen myötä itsesääli.

Anna jokaiselle tunteelle aikaa ja tilaa. Hosumalla ja vähättelemällä tunteitasi, et voita mitää. Päinvastoin, tunteiden ohittaminen voi kostautua myöhemmässä vaiheessa.

Sinä pystyt tähän

Sinä pystyt tähän! Mutta sinun ei tarvitse tehdä sitä yksin.

Etsi vertaistukea. Facebookissa ja muissa sosiaalisenmedian alustoissa on monia hienoja ryhmiä, joista löydät perheitä ympäri maailmaa, jotka kamppailevat vastaavien asioiden kanssa. Vertaistuki auttaa sinua ymmärtämään, ettet ole yksin.

Lisäksi ryhmissä keskustellaan kaikenlaisista tilanteista, joissa voit tarjota neuvoja tai ottaa neuvoja vastaan.

Kuinka selviytyä, kun lapsesi saa diagnoosin

Löydä arkeen tasapaino

Elämä diagnoosin jälkeen tulee olemaan ehkä erilaista millaista se on ennen ollut.

Elä yksi päivä kerrallaan. Voit etsiä apua Internetistä, mutta älä anna sen hallita sinua. Useimmilla erityislapsilla saattaa olla ongelmia tietyissä asioissa, mutta lapsellasi ei. Niin kuin jokainen lapsi myös jokainen erityislapsi on yksilö.

Tulee hyviä sekä huonoja päiviä

Kyllä, sinulla tulee olemaan kauheita päiviä, jolloin lapsesi saa kohtauksen aamupalalla (koska hän halusi leipää eikä muroja) ja tahdot unohtaa kaikki päivän suunnitelmat saadaksesi hänet rauhoittumaan.

Mutta myös hyviä päiviä tulee, jolloin lapsesi vihdoin onnistuu jutussa, jonka kanssa olette työskennellyt kuukausien ajan ja se on sillö hetkellä elämäsi ehkä hienoin päivä! Opi arvostamaan hyviä päiviä!

Käännä negatiivinen ajatus positiiviseksi. Mieti vaikka sitä, kuinka pitkälle olette jo tulleet. Ole ylpeä itsestäsi sekä lapsestasi!

Toivon, että voisin antaa sinulle kaikki vastaukset, mutta olen varma, ettei kukaan voi.

Muista vain, että et ole yksin.
Tiedän, että olet erityinen vanhempi, jolle annetaan lapsi, joka on erityinen.

Voit kulkea tämän elämän mittaisen matkan vain yksi päivä (tai yksi sekunti tarvittaessa) kerrallaan.

💜 Krista Lomas

Lisää iloa, inspiraatiota, vinkkejä ja käytännön neuvoja löydät somesta.

Instagram | Facebook ja YouTube | Podcast | Pinterest ja Twitter

Vastaa