8 Vinkkiä eläintarhassa erityislasten kanssa vierailevalle

8 Vinkkiä eläintarhassa erityislasten kanssa vierailevalle.

Rakastaako lapsesi eläimiä, mutta et ole varma siitä, veisitkö hänet eläintarhaan? Tästä artikkelista löydät tärkeitä vinkkejä eläintarhavierailulle, jotka auttavat toivottavasti sinua ja koko perhettäsi pitämään hauskaa siellä!

Joskus on helpompi kuunnella – Blogiteksti Podcast muodossa löytyy tästä

8 Vinkkiä eläintarhassa erityislasten kanssa vierailevalle

Autistinen lapseni on aina rakastanut eläimiä. Kotieläimiä ja varsinkin villieläimiä. Eläintarhat ovat luonnostaan ​​houkuttelevia pienille lapsille ja etenkin niille lapsille, joilla on intensiivinen kiehtovuus eläimiä kohtaan. Mutta on erittäin tärkeää ottaa huomioon eläintarhan erilaiset äänet (melut), nähtävyydet ihmispaljoudet sekä hajut ja niiden vaikutukset erityislapsiin.

Olet valinnut päivämäärän, kun päätätte mennä eläintarhaan. Ennen retkeä kannattaa vielä ainakin kerran käydä läpi ne pahimmatkin asiat mitkä voi tapahtua retken aikana.

Missä vaiheessa sinä ja lapsesi olette väsyneitä? Nälkäisiä? Kuinka erityislapsesi osaa käsitellä aistien ylikuormitusta? Mitkä on oman lapsesi herkimmät aistit? Mitä tapahtuu, jos lapsesi karkaa tai katoaa? Tässä on joitain vinkkejä eläintarhavierailulle:

mitä tapahtuu jos lapsesi karkaa tai katoaa
onko eläintarha esteetön ja miten erityisihmiset on otettu huomioon
8 Vinkkiä eläintarhassa erityislasten kanssa vierailevalle

1. Tarkista ensin eläintarhan verkkosivut

Ota selvää  verkkosivulta eläinpuiston hinnat (sähköisenlipun ostomahdollisuus), aukioloajat, mahdolliset muutokset ja onko eläintarha esteetön ja miten erityisihmiset on otettu huomioon? Esimerkiksi Korkeasaaren sivuilta löytyy selkeästi lippujen hinnat, aukioloajat, viimeisimmät uutiset ja mitä kannattaa ottaa huomioon erityisihmisten kanssa. Avustettavan kanssa saapuva henkilökohtainen avustaja pääsee Korkeasaareen veloituksetta. Avustajan pääsylipun saa lipunmyynnistä. 

2. Päätä, kuinka paljon aikaa ja rahaa käytät eläintarhassa

Suosittelen ostamaan liput etukäteen ja vältä jonot kassalla. Kun on kotiin lähdön aika, kannattaa lähteä kotiinpäin mielummin 30min. aikaisemmin kuin kohdata lapsen (ja vanhemman) väsymyskiukut. Lapsi voi vastustella aikaista kotiin lähtöä, mutta usko minua, se vastustelu on parempaa kuin loppukiukut. Lisäksi on hyvä jos jo retken alussa kerrot lapsille mitä ostoksia retki pitää sisällään ettei tarvitse koko ajan jankkaa EI-sanaa.

Yksi tärkeä osa on syöminen, kannattaa miettiä otatko omat eväät mukaan vai syöttekö ravintolassa. Meillä lapset on aina saaneet osallistua retkieväiden suunnitteluun ja tällä tyylillä ei ole koskaan pyydetty päästä ravintolaan syömään. Toisinaa ostamme lelun muistoksi ja joskus taas jäätelön. 

8 Vinkkiä eläintarhassa erityislasten kanssa vierailevalle

3. Älä unohda karttaa

Suosittelen katsomaan eläintarhan karttaa jo kotona edellisenä päivänä. Suunnittele vierailustrategia! Esim. mitkä ovat lapsesi suosikki eläimet? Missä WC:t? Entä ravintolat tai missä voi syödä omia eväitä? Lipunmyynnistä saat paperillisen kartan, mikä kannattaa nappaa mukaan. Osallista lapsi heti alussa. Anna lapsen katsoa ja kertoa kuvien avulla mitä haluaisi tehdä eläintarha päivänä?

 

4. Tutki tai tiedustele eläintarhan ruokavalio tarjonnasta

Jos perheenne päättä aterioida eläintarhan ravintolassa. Tarkista vierailupäivänäsi palvelevien ravintoloiden ja kioskien aukioloajat eläintarhan verkkosivuilta. Jos perheessä on erityisruokavalioita, näistä kannattaa tiedustella hyvissä ajoin ravintolasta soittamalla tai sähköpostilla.
Jos lapsesi on nirso syöjä, kannattaa ehkä harkita omien välipalojen ja aterioiden mukaan ottamista.

5. Pakkaa mukaan aisti sekä - ensiapusarja

Suosittelen kuulokkeita niille, joilla on ääniherkkyys. Pieni aistilelu on hyvä, jos jossain tarvitsee kauan odottaa. Suosittelen myös tukikuva-avaimenperää jos lapsesi hyötyy kuvista. Ja aina reissussa rähjääntyy, niin muista ensiapusarja. Ainakin puhdistuslappuja ja laastareita.

6. Tuo joku mukaan avuksi

Jos sinulla on useampi kuin yksi erityislapsi mukana, voi olla hyödyllistä pyytää mukaan ylimääräinen käsipari. Paras on suhde 1: 1. Toisen vastuuntuntoisen aikuisen saaminen on hyödyllistä monestakin eri syystä. Ja ei retkillä saa unohtaa itseäänsä, aikuisseura on aika positiivinen juttu.

7. Katoamisen ennaltaehkäisy

Katoamisen tai karkaamisen vuoksi, suosittelen kirjoittamaan huoltajan puhelinnumeron maalarinteippiin ja laittaa sen lapsen paitaan. Itse laitan teipin aina niskaan, tämä ei sielloin häiritse lastakaan.

ÄLÄ IKINÄ KIRJOITA LAPSESI NIMEÄ TEIPPIIN!

8. Tarkista sääennuste

Suunnittele matkasi seuraavasti.
Kuinka kylmää tai lämmintä lapsesi voi sietää? Entä sade? Yleensä eläintarhoilla on suurin osa näyttelyistä ulkona ja esim. Korkeasaaren eläintalot pidetään toistaiseksi suljettuna koronavirustilanteen varotoimenpiteenä. (heinäkuu 2020).

Lisäksi eläimillä on taipumus olla aktiivisempia viileämpinä päivinä ja aikaisin aamulla.

Jos harkitset retkeä Korkeasaareen, tutustu heidän verkkosivujen “Suunnittele vierailusi” osioon. Hauskaa retkipäivää ja ihanaa kesän jatkoa!

Lisää iloa, inspiraatiota, vinkkejä ja käytännön neuvoja löydät somesta.

Instagram | Facebook ja YouTube | Podcast | Pinterest ja Twitter

Vastaa