12 parasta vinkkiä erityiseen jouluun

12 parasta vinkkiä erityiseen jouluun.

Joulu on monelle parasta aikaa vuodessa, mutta joillekin meistä se voi olla täynnä ahdistusta, stressiä ja epävarmuutta. Rutiinin muuttuminen ja niiden tuoma epävarmuus voivat todella ahdistaa erityislasta. Vuosien varrella olen oppinut vähentämään tätä stressiä ja nyt haluan jakaa mikä meillä on auttanut. 

Yksinkertaista

Joulu on aika, joka on täynnä aistiärsykkeitä. Valot, kimaltavat koristeet, musiikki, paljon ihmisiä ja rutiinin puute.
Yritä pitää joulukoristelu yksinkertaisena, valitse kuuseen tarvittaessa lämpimät valkoiset valot värikkäiden tai välkkyvien sijaan.

Valitsen kuuseen rikkoutumattomia koristeita. Siinä tapauksessa, että lasta kiehtoo ihastuttavat lasikoristeet ja ne päätyvät lopulta pirstaleina lattialle.

Vieraat

Kutsu vain ihmisiä, joiden tiedät auttavan ja jotka on sinut erityislasten seurassa. Haluat ihmisiä, jotka auttavat sinua saamaan illallisen valmiiksi ja jotka auttavat siistimään. Ehkä on hyvä mainita vieraille etukäteen, että lapsesi ei välttämättä anna toivottua reaktiota saadessaan huomiota. Kun meille tulee vieraita, Thomas usein siirtyy omaan huoneeseensa ovet paukkuen ja tämä on vieraille merkki ettei kannata ottaa kontaktia poikaan.

Lahjat

Yritä välttää kaikenlaisia ​​yllätyksiä. Suurin osa erityislapsista vihaa yllätyksiä tai eivät ymmärrä niitä. Eikä tämä eroa lahjojen suhteen.  Meidän perheessä äidillä on aina suora yhteys Joulupukille. Joten Thomas voi kertoa äidille lahjatoiveet ja usein saa juuri toivomansa lahjat eikä mitään extraa.

Turvallinen tila

Luo kodistasi turvallinen. Jos olet kotona, varmista, että lapsesi huone on rajattu vain hänelle. Tämä on heidän turvallinen omapaikka, johon he voivat vetäytyä. Jos menet perheeseesi tai ystävien luo, kysy etukäteen, onko olemassa rauhallinen paikka, jonne voit ehdottaa lastasi menemään jos juhla alkaa olemaan liikaa hänelle. Jos lapsellasi on käytössä kuulosuojaimet laita ne rauhalliseen tilaan odottamaan lelun tai tabletin kanssa, jotta lapsi tuntee olonsa kotoisaksi ja turvatuksi.

Mene virran mukana

Älä tee suunnitelmia lähteä ulos ystävien tai perheen kanssa, jos lapsellasi on huono päivä. Älä lisää paineita lapselle. Itse tunnet lapsesi parhaiten, seuraa hänen edellistä iltaa tai aamua ja sen pohjalta voit sitten tehdä suunnitelmia. Jos sukulaiset tai ystävät haluaa nähdä sinua, pyydä heitä tulemaan luoksesi, se tulee olemaan paljon parempi.

Kuuntele

Valmistele ja juhli joulua lapsesi ehdoilla. Jos lapsesi päättää avata kaikki lahjansa kerralla ja pelaavat sitten tabletilla loppupäivän ajan, anna heidän sitten tehdä niin. Vietä aikaa muiden lastesi ja perheesi kanssa. Muista, että joulu on vain kerran vuodessa, ihan turhaa stressaa itseään, perhettä ja varsinkin erityislasta.

12 parasta vinkkiä erityiseen jouluun

Ulkoile

Ulkoilu keventää mieltä ja raitisilma tekee hyvää kaikille. Suunnittele ajoissa joitain koko perheelle. Kysy lapselta mitä hän haluisi tehdä ja kuuntele hänen toiveita.
Muista ennakointi; esimerkiksi. 1. Mennään autolla. 2. Saavutaan pulkkamäkeen. 3. Lasketaan mäkeä ja leikitään lumella. 4. Palataan autolle. 5. Mennään kotiin. Käytä tarvittaessa tukikuvia tai viittomia. Näin lapsesi tietää mitä odottaa seuraavaksi, ja se tekee koko retkestä paljon rauhallisemman ja hauskemman kaikille.

Oma-aika

Varaa myös itsellesi aikaa kalenterista. Pyydä sukulaista, puolisoa tai luotettavaa ystävää etukäteen huolehtimaan lapsista. Käy saunassa keskellä päivää, mene kävelylle yksin tai jopa lue kirjaa sängyssä. On tärkeää huolehtia itsestäsi ja tarpeistasi.

Muista, että lentokoneessakin sinun on asetettava happinaamari itsellesi ennen kuin lapsellesi lentokoneessa. Sama pätee arjessa ja juhlapyhänä.

Aikatauluta myös yhteistä aikaa kumppanisi. Lasten mentyä nukkumaan nauttikaa lasillinen viiniä ja elokuva tai jotain muuta mieleistä tekemistä mitä tykkäätte tehdä yhdessä. Ilman vahvaa perustusta koko korttitalo kaatuu.

Mielestäni tämä vinkki on koko tämän postauksen tärkein kohta!

Pelaaminen

Suunnitelkaa koko perheen peli-ilta ja siihen muutama peli, joista tiedät lapsesi nauttivan 

Meidän perheen suosikkipelejä ovat mm. Muuttuva Labyrintti, UNO, Arvaa Kuka? sekä lasten Lotto.

Muista tämänkin päivän kohdalla ennakointi.

Ruoka

En tiedä monia erityisapsia, joilla ei olisi ongelmaa ruoan kanssa. Älä aseta itsellesi paineita suuresta ja upeasta  joulua-ateriasta. Älä odota, että kaikki istuvat alas, laulavat joululauluja kippistelevät. Se mielikuva täydellisestä perheestä. Tee omat perinteet!

Jos lapsesi päättää syödä muutamassa minuutissa perunaa ja kinkkuaja haluaa heti sen jälkeen siirtyä katsomaan  elokuvaa tai pelaamaan tabletilla/- puhelimella. Anna hänen toimia näin. Hän on tyytyväinen, ravittu ja nyt sinä voit nauttia jouluateriasta myös itse.

Vaatteet

Pidä lapsesi aistintarpeet tasapainossa antamalla heidän pukeutua mihin he itse haluavat. Meidän kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että Thomaksella on jopa jouluaterialla vain bokserit ja T-paita.

Mukava lapsi – onnellinen lapsi

Päästää irti syyllisyydestä

Lopulta sinun on muistettava vain taputtaa itseäsi olalle ja todeta, SINÄ TEIT SEN!

Selvisitte taas yhdestä joulusta ja kaikilla oli mukavaa. Ei ole helppoa olla äiti, saati olla äiti erityislapselle. Päästä irti syyllisyydestä ja muusta tunteesta ja hymyile. Nauti aina kun voit!

                                                    💜 Krista Lomas

Lisää iloa, inspiraatiota, vinkkejä ja käytännön neuvoja löydät somesta.

Instagram | Facebook ja YouTube | Podcast | Pinterest ja Twitter

Vastaa